De magie van digitaal leren!

Vrijdag 27 november was ik op uitnodiging van Kennisnet aanwezig op #HetCongres2015. Dit omdat het boek Sociale Media in het Speciaal Onderwijs #SMIHSO gepresenteerd zou worden. En ja!, wij hebben daar als school een bijdrage aan geleverd. Op De Ommezwaai hebben we onderzocht hoe de iPad een rol zou kunnen spelen in het vergroten van de zelfstandigheid en het omgaan met uitgestelde aandacht bij onze kleuters. Dat was een mooie zoektocht, waarbij we van #Letterscool via #MyMosaic uitkwamen bij #MyOsmo.

IMG_0556

Met het schrijven van letters van Letterscool op de Ipad ontstond er inderdaad een soort magie in de klas, net als tijdens het werken met de app My Mosaic. Alleen had de leerkracht moeite haar rol hierin te pakken. Het apparaat nam de regie over. Voor even was dat wel leuk en inderdaad konden de meeste leerlingen dit vrij zelfstandig, maar we zagen ook al wel dat de betovering ook wel verdween.

Tot wij  Osmo ontdekten. Een samensmelting van sublieme techniek en daadwerkelijk handelen met echte tastbaar materiaal. Dit bleek inderdaad magisch te zijn. En de leerkracht kreeg weer een rol. Niet alleen stimule-rend en coachend. Nee zij/hij kan ook het programma aanpassen. Het programma Words is namelijk Engelstalig, dus wat wij hebben gedaan was de kleuters met de iPad door de school laten lopen, foto’s maken van objecten zoals een tafel, stoel, deur, etc en hier hebben we Nederlandse woorden aan gekoppeld. Zo konden onze 5-jarigen dit in het Nederlands oefenen.

Daarnaast ontdekten we ook nog eens dat sommige leerlingen al heel ver waren in het goed spellen van woorden, zelfs in het Engels. De talenten kwamen dus automatisch boven drijven, iets wat een leerkracht niet altijd kan ontdekken. Deze leerlingen moet je dus niet afremmen in de ontwikkeling door het standaardprogramma aan te bieden.

Osmo is dus echt een ICT-middel wat het onderwijs vooruit helpt. Niet alleen voor kleuters. Want je zou ook groep 8 leerlingen de wijk in kunnen turen en foto’s laten maken van objecten,hier de goede Engelse  woorden bij zoeken (op internet ofzo) dit koppelen aan de foto’s en dit in een lesprogram voor 6e jaar zetten en die leerlingen deze les laten verzorgen, via Socrative of Kahoot of een ander programma. hoe leuk, leerzaam en magisch is dat!

Tijdens het bezoek aan ons tafeltje tijden Het Congres zijn veel mensen enthousiast geworden. Ik hoop door het lezen van het boek of deze blog nog meer mensen. ICT werkt! Zet het alleen op de juiste manier in!

Voor meer informatie over My Osmo @ICT-Leskisten.

IMG_0541

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s